Benson BR-185

A minap (az ünnepek közötti holtidőben) a kezembe került egy jobb sorsra érdemes apróság, ami ki tudja már hány esztendeje hánykolódott a lomok között. A felfedezése kíváncsivá tett, hogy egyáltalán működőképes-e még, képes-e még valami hangot kiadni magából, vagy végleg az enyészetévé vált.

Persze a hátlap levétele után egyből nyilvánvalóvá vált, hogy miért is jutott ez a szerkezet a lomok közzé, és megszólalni semmiképpen nem fog, míg egy aprócska beavatkozásra nem kerül sor.

Az elemek foglalatából a korróziónak köszönhetően teljesen hiányzott az egyik érintkező rugó és a negatív vezeték a levegőben lógott.

Szerencsére a lomok között lapult a megoldás is, egy primitív elemlámpa roncsainak képében. Ebből csak az elemeket megfeszítő rugóra volt szükségem. A két szerkezet keresztezéséből újra értelmet nyert a kisrádió léte és a rugó teljesíthette feladatát.

Kis gyúrás után a helyére is került és végre megszólalt a rádió.

Persze nem úgy, ahogy annak szólnia kellett volna, hiszen az évtizedek alatt a rezgőkörök jelentősen elhangolódtak. Így egy kissé hangolgatni kellet a KF köröket, miközben még a forgókondikon levő trimmerekből is sávba kellet húzni a rádiót (kb. 70-80 kHz-et volt elmászva).

De néhány perc után és némi kötelező takarítás és kontakt tisztítás után már éles, értelmes hangon megszólalt a Kossuth-rádió. A sáv felső részében még néhány szerb, román, szlovák, orosz és egy-egy francia és német nyelvű adó is hallatta hangját.

Ezek után (persze az akkumulátorok nélkül) a kisrádió visszakerült az addig „helyére”, most már működőképes állapotban. Majd jó lesz egyszer valamire.

Reklámok

~ Szerző: helikon7 - 2010 január 23.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: