SMC 7004ABR

Mikor a kezembe akadt hirtelen nem tudtam, hogy mit is keres ez az izé a többi lom között. De aztán megvilágosodtam, mikor felfedeztem egykori ténykedésem nyomait. Ám mielőtt visszatenném a többi hasznavehetettlen kacat közzé egy kicsit felidézem az emlékeimet.

Egykor komoly értékkel bírt a SMC 7004ABR típusjelzésű router, bár ma sincs szégyenkezni valója a biztonság terén, de eljárt felette is az idő.

Kicsit poros, kicsit koszos, de jó pár éven át tette a dolgát.

BARRICADE ! Bizony. Komoly védelmet jelentett a kíváncsiskodókkal szemben. Egy ilyen router nélkül felkapcsolódni a netre vagy nagy önbizalomról, vagy végtelen naivságról tanúskodott.

A belső hálózatban négy számítógépet fogad és switch-el 100Mbps-el.

És még a design-ra is gondolt valaki. Bár nem igazán volt sosem világos előttem, hogy miért kerültek a LAN portok a router egyik oldalára és a WAN pedig a másikra.

Mindkettőből kábelek lógnak, így döglött polip helyet – amelynek egyik végén lóg az összes csápja – inkább félszeg pókra hasonít az eszköz, ha minden csatlakozóját megkínáljuk egy-egy vezetékkel. Így biztosan nem fogjuk gond nélkül elhelyezni sem az asztal szélén, sem az asztal közepén és sem alatta. Minden oldalról kábelekbe akadunk. De akkor minek a design? Vissza is szívom a dicséretet.

Lássuk inkább a belsejét. Itt van a felismerésem nyitja, a csavarhúzónyom, ebből ugrott be, hogy valamikor valamiért kibontottam már ezt az eszközt. De hogy miért, az majd csak később derült ki.

Hű de szép! Ízlésesen meg van pakolva.

SMD-k az SMC-től.

Van ebben kérem alkatrész, de meg is kérték az árát. Ez nem All-in-One. De mustráljuk meg kicsit közelebbről.

SMC a SMC-től. Ez teljesen érthető.

A LAN vonalmeghajtója.

Hoppá, Conexant a SMC-ben. Van amit a Conexant jobban tud.

Az ott meg micsoda?

Ki az a Kendin? … De nézzünk más felé.

SMC, ez már volt.

Ja és a Conexant megint. Szép!

Előkajtatok egy 12V/1A-es tápot, ami a középen adja a pluszt és megkínálom vele az elektronikát. Sehol semmi füstjelzés. Tehát ez már megvolt. És itt ugrott be a router életének utolsó néhány emléke. Villanyt szereltek az áramszolgáltatósok, villanyórát és biztosítótáblát cseréltek. Persze minden elektromos kütyü le volt állítva, kivéve ezt a kis ártatlant, ami egy eldugott sarokban várta a tápláló energiát. Persze mikor az megjött nem maradt sokáig, kb. 1-2 tizedmásodpercig, aztán elment majd megint megjött és megint el. Úgy űzte a bolondját a kis szerencsétlennel, ahogy a villanyászok piccegtették a drótokat a szereléskor. Aztán mire helyreállt a rend, már nem tudott mást mutatni a szegény, mint négy zöld és négy sárga jelzést. Megadta magát.

Szomorú, értelmetlen halál.
De, mint az lenni szokott: „Van másik!” És lett másik.

Egy ugyanolyan router. Ám változnak az idők és változik az internetszolgáltató infrastruktúrája, változik az a protokoll, amit az ISP kínál az ügyfeleinek. Ha tetszett, ha nem, a fix IP ment és jött helyette a PPPoE. De csúnya kifejezés. És bár tudja a kis router ezt a csúnyaságot is használni, de csak módjával. Nagyobb forgalom esetén bizony feladja a harcot és bontja a vonalat. Újrakapcsolni pedig csak egy újraindítás után hajlandó. Ezért ez a második SMC7004ABR is a kacatok között végezte. Bár még módjával, de életképes. Ki is próbálom.

Áramot neki és egy LAN kábelt. Remek! Már csak azt az IP címet kellene tudni, amelyiken válaszol a webszervere.

Hát persze, hogy azon! Honnan tudtam volna, ha nem ezt használnám mindig a LAN-okban. 10.10.10.1. Világos, ugye?

Persze a jelszó a régi, amire mindig visszaállítom, mielőtt nyugdíjba vonul egy leharcolt router. – admin -.

Lám, működik. Már hogyne működne, csak a pontos időt nem tudja, a többi minden a helyén.

Beállítom a PPPoE-t, na persze nem az látszik a képen, ami valóban oda van írva. Hülye azért nem vagyok! Ezt a hangok is megmondták.

És már csak a WAN portra kell bedugni az internetkábelt és csatlakozik is azonnal.

Hogyis mondjam? Ez jutott eszembe először. De tréfát félretéve nézzük, hogy mit is tud a hogy is hívják.

Az ISP szerint kb. 50Mbps a down és 20Mbps az up sebességem, de ezt ez a router sosem érte el és nem is fogja. Ő max. csak 10Mbps-el tud forgalmazni elméletileg. Így a történet fináléjaként megy mindkét router vissza a többi kacat közzé. Egyszer majd csak jó lesz valamire!

Reklámok

~ Szerző: helikon7 - 2010 március 13.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: