ST Lab 16 port 10/100M Nway Switch

Mikor ezt a képet beillesztettem a blogba, arra gondoltam, hogy felteszem mint találós kérdést. Valaki ez alapján felismeri-e, hogy mi is látható a képen.

De aztán inkább lelőttem a kérdést, hiszen arra cím választ ad. Nos ez egy öreg 16 portos switch.

Hogy mire is jó egy ilyen ketyere? Mint a neve elárulja, 16 portja van és minden portra egy-egy számítógépet lehet csatlakoztatni. Így a 16 gép egymással szépen elcseveg ezen az eszközön keresztül.

A kínai gyártó bizony nem csak jól használható, de egyszerűségében szép és praktikus szerkezetet alkotott, ami évek során sok-sok adatot továbbított mind a 16 portján.

2003 óta bizony felette is eljártak az évek, mígnem aztán egy baljóslatú éjszakán, midőn minden csendes volt és az összes PC az igazak álmát aludta, valami ártó szellem járta át a hálózatot és találta meg őt, mint egyedüli működésben levő elektronikus eszközt. És mivel az STLab szakemberei nem látták el ártó szellemek elleni önvédelmi áramkörökkel, mire a nap felvirradt a switch-nek bealkonyodott. Reggel már csak a 16×3 zöld LED világított az előlapján, mintha a világ összes adatforgalmát egymaga bonyolítaná. Attól a naptól kezdve a fiókban pihent, várva a feltámadást.

De nézzük csak meg kissé közelebbről, hogy mit is raktak kis ferdeszeműek ebbe a tetszetős dobozba. A három kis csavar meglehetősen picire sikerült, nem ezzel akarták elkápráztatni a világot. De a célnak tökéletesen megfelelnek.

A fedél alatt példás rend uralkodik.

Hátul négy darab négyutas vonalmeghajtó.

Elől 48 + 1 zöld LED. Semmi más csicsa.

Persze a vonalmeghajtó eredeti kínai.

Viszont a két darab nyolcutas ethernet adó-vevőt már a sokkal komolyabb Realtek chipre épül.

Ugyanúgy, ahogy a 16 utas központi switch kontroller is (RTL8316), amiből ki sem nézi az ember, hogy 4Mb beépített RAM-mal rendelkezik.

Példás rend uralkodik a hátoldalon is.

És ami talán az imént leírt hiba oka lehet, a tápfokozat…
… Van úgy az ember, mikor nagyon szeretné, ha bizonyos eszközök sose romoljanak el, avagy ha már elromlottak, akkor nagyon sok reményt nem fűz azok javíthatóságához. Valahogy így volt egykoron ezzel az eszközzel is. Mit lehet egy ennyire integrált eszközzel kezdeni, ha minden AVO mérővel mérhető érték a normális üzemi tartományon belül van és mégsem működik a szerkezet. A beépített programba nincs, hogy belenézzek…
… Azóta eltelt néhány év és az eszköz csendesen pihent. Most, mielőtt szétszedtem ismét megkínáltam egy kis árammal, de az eredmény ugyanaz. Az összes LED virított, mint egy túlvezérelt fényorgonán. Aztán miközben a képeket csináltam történt valami. Ahogy azon az éjjelen az ártó szellem, úgy most egy jótündér érintette meg a nyákot, ami ismét életre kelt. Azaz csak remélem, hiszen már nem virít az összes LED, ezért nem szerepel itt ilyen kép. Pedig szándékaim szerint ezzel zártam volna ezt az írásom. De így, marad a remény, hogy nem csak a fények csalóka játéka, hanem valóban üzemképes a szerkezet.
Tudom, hogy egyetlen szaki sem szereti, hogy a dolgok csak úgy maguktól megjavulnak, persze szinte mindegyik titkon ebben reménykedik. De azért, hogy ezt az esetet „majdnem” sikerült végig dokumentálnom, megérte ezt a kis kitérőt.

Reklámok

~ Szerző: helikon7 - 2010 március 18.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: