A4Tech Wireless Optical 3D Mouse

Megesik az, hogy az egérke nem bírja tovább a strapát és vagy bemondja az unalmast, vagy csak kellemetlenül elkezd vacakolni. Ez utóbbi történt az A4tech márkájú 3D-s egeremmel.

Hogy miért 3D, azt nem tudom.

Talán azért, mert méretes darab, nem olyan a gesztenye méretű gnóm, ami eltűnik az ember ujjai között.

Drótnélküli és optikai! Hát kell ennél több? Persze! Legyen kényelmes, kézreálló és megbízható. No, ezzekkel eddig nem volt gond, azonban az utóbbi napokban a bal gombocska nem igazán akarta a dolgát végezni. Ezért egy kis műtétre került sor ma délután.

Igényességre utal, hogy az akkufészekben kis szalagocska segíti az akkumulátorok kiemelését. Ez a megoldás nagyon praktikus, hiszen falánk jószág ez az egér. Átlag 2-3 napot működik egy feltöltéssel, de ha nagyon sok a dolga, akkor van, hogy minden másnap cserélni kell az akkukat. Tény, hogy nem valami márkás nagykapacitású akkukat használok, csak azt a két párat használom vele amelyet hozzá csomagoltak, plusz még egy pár, valami régi noname akkut. A másik Pleomax egeremhez képes pazarolja az áramot. Abban egy pár AAA-s akku szinte egy évig is elvan. Nemcsoda, hogy az A4tech töltőt is mellékel az egérhez, ami egyben a drótnélküli kapcsolat antennáját is megtestesíti a PS2-es portról. No, de lássuk az egérke belvilágát.

Az áramkörök két szinten helyezkednek el. A radiós-modul van felül és két frekvencián működhet. Hogy most ezek a frekvenciák éppen a kvarcokra írt 13,5215 és 13,5715 MHz-e, vagy ezeknek valamelyik felharmónikusa nem igazán tudom megmondani. Bár valószínűnek tartom, hogy a harmadik felharmónikuson muzsikál az egér, tehát vagy 40,5645 MHz, vagy 40,7145 MHz száll egy üzenet az éterben minden egyes kattintáskor.

Ezt az akkufészekben rejtőző kis kapcsolóval lehet kiválasztani.

A szerkezet szépen megvalósított, átgondolt tervezésre utal. Az alsó nyomtatott áramkörön egy négypólusú foglalatba csatlakozik a rádiós-modul. Gyártásnál, ezzel a megoldással ugyanazt az egér-elektronikát lehet használni a drótos és a drótnélküli változatnál is. A különbség csak annyi, hogy első esetben kábel, másodikban a rádiós modul csatlakozik az „alaplaphoz”.

A rádiós-modul szépen kivitelezett SMD-kből áll.

Az alaplapot két csavar és a görgő tartja a helyén, egyik jól látható helyen, ám a másik a görgő alatt bújik meg.

Az alaplap felépítése nagyon célszerü, akárcsak az egész szerkezeté, átgondolt mérnöki munkára vall

Az egér fenéklemeze igen egyszerű felépítésű, fröccsöntése könnyen kivitelezhető.

Bár a görgő levételekor oda kell figyelni egy parányi rugócskára, ami ha megugrik, az igencsak kellemetlen pillanatokat von maga után.

Az alaplap kiszerelésével el is jutunk a probléma gyökeréhez. Ezt a kis kapcsolót kell kicserélni.

Hoppá! Alig hogy hozzáért a páka hegye, a kapcsoló egyből kiugrott a helyéről.

A cseréhez egy Logitech egérke lesz a donor. Bár nem hiszem, hogy a mikrókapcsolók esetében túlságosan nagy jelentőségű lenne, hogy az mennyire márkás egérben volt eredetileg felhasználva. A legtöbb egérben Zippy típust szoktam találni. Ritka a kivétel. A jelen eset példa a kivételre, mikor is egy Huan márkájú (ki hallott már erről?) mikroswitch betegedett le.

Zippy gyorsan a helyére ugrott, jöhet az összeszerelés. Kipróbálni? Minek, ha megcsinálom vele ezt a cikket, akkor működik, ha meg nem, akkor szétszedem ismét.

Azért egy pillanatig érdemes figyelmet fordítani az olvasó elektronikára.

Itt egyazon chip-ben a fénykibocsájtó LED és fényérzékelő cella. Mindez egy bizarr IC-be zárva.

Csak egy igazán kis apróságra kell odafigyelni összeszereléskor.

A power ON/OFF kapcsoló picike csúszkáját kell gondosan a helyére illeszteni. Ettől kezdve minden szép csendesen surran a helyre.

Az előbb említett rugócska feladata, hogy a görgő ne lötyögjön, hanem szépen álljon a mikrókapcsoló fölött.

A múltat idézi a görgő forgását érzékelő szerkezet. Hasonló szekérkerék-optika, mint az egykori golyós egerekben megszokott volt.

Ha minden a helyén, akkor bezárjuk az egeret.

És lám, miközben írom ezt a cikket, az egér már itt lapul a jobbomon. Bár azt meg kell hagyni, hogy a Zippy mikrókapcsoló meglehetősen nagyot szól. Mintha diót törnék kattintás helyet. Lehet, hogy mégsem volt jó választás a Zippy?…

… Tény, hogy nagyot szól. Talán túl nagyot is egy csendes számítógéphez képest. De tényleg nagyon feltűnő minden kattintás… Na ebből újabb csere lesz.

Lapul a fiókban valahol egy régi Compaq egérből kitermelt elektronika. Lássuk csak! Ez is Logitech elektronikát rejt, talán nem ok nélkül.

Benne pedig egy várhatóan csendesebb járású mikrókapcsoló.

Zippy, hopp! – ugrik ki hirtelen nyomtatott áramkörből a kalapáló kapcsoló.

És helyébe becsusszan a Compaq-ból kipottyant TXJ2-L00 jelzésű switch.

Majd minden megy vissza a helyére, remélhetően jó hosszú időre.

Reklámok

~ Szerző: helikon7 - 2010 június 9.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: