EL-506P Scientific Calculator

Van az néha, hogy az ember ezt-azt ki akar számolni és nincs kedve körmölni, meg függvénytáblázatokat lapozni. Ezért előveszi a logarlécet, – azaz csak elővenném, ha tudnám, hogy merre van – , akarom mondani előveszi a zsebkalkulátorát és hip-hop máris előtte van az eredmény. Persze az igazsághoz tartozik, hogy már nagyon rég nem vettem elő a kis kalkulátort. És még az is hozzá tartozik, hogy nagyon régi ez a kis kalkulátor. Kb. 10-12 éve vehettem egy kis házaló ferdeszeműtől. A Csabi barátom meg is jegyezte, hogy rossz bótot csináltam, mert ezek a szerkezetek nem tartanak semeddig, az elem alig néhány hónapot fog tartani benne.

Hát nem lett igaza.

Azóta nagyon sokat számoltam vele és el is felejtettem, hogy elemmel működik. Rengeteget használtam és közben eltelt tizenegynéhány év. És a kis jószág bírta. Egészen az elmúlt hétig, mikor aztán se kép, se hang…

Gondoltam, csak úgy egyszerűen veszek két új AG13-as elemet, kicserélem és jöhet újabb tíz év.

De a technika ördöge nem alszik, és hogy legyen példa a nem megjavított szerkezetekre is, ezért pont ez az eszköz bizonyult javíthatatlannak. Ám lássuk sorjában.

A dobozán látszik, hogy nem csücsült magányosan a fiók mélyén. A keresztben tekeredő kobrás matricát a fiam ragasztotta rá egy ihletett pillanatában.

A fólia kissé már rökönyödött, de tíz év használat után ez nem meglepő. Bár tény, hogy az eredeti doboz volt az állandó lakhelye és ez sokat segített az állapot megőrzésben.

No szóval erről van szó. EL-506P. Csak úgy, semmilyen neves firma.

Az elemcseréhez két csavart kell bontani, majd levenni a hátlapot.

Csak egy üres nyáklap, ennyi az egész. Ja, meg a két elem. De akkor mi számol benne?

Ráadásul az elemek környéke erősen korrodálódott.

Szép zöld részsó.

Ami talán nem is meglepő, viszont az annál inkább az, hogy a melegen felvitt műanyag takony teljesen elvált az eredeti helyétől és az egyik olvasztással rögzített érintkező lapocska is szabadon kóricál a térben.

Vakartam, kontakt-spréztem, de alig sikerült megtisztítanom. Ilyen mély és kemény korróziót ritkán láttam.

De csak sikerült kivakarni a koszt belőle, így jöhetett a próba, Új elemek a helyükre és lám…
Semmi. Avagy valami pislákol és csak akkor villannak be a számjegyek, ha két újjal megszorítom a panel közepét. Itt valami komolyabb hiba lesz.

Elég volt csak megpöccintenem az előlap sarkát, a fényes alumínium lapocska azonnal leugrott. Az eredetileg a rögzítésére használt ragasztó teljesen kiszáradt és már csak színében emlékeztet eredeti önmagára.

Óvatosan leemelem a gombocskákról a panelt, hogy szét ne ugorjon az egész és megkezdődik a pepecselés, hogy a panelt az LCD-vel összekötő ragasztott fólia hol engedett el. Persze javítani ezt nincs hogy, forrasztani nem lehet. Talán ha kicserélném az egész fóliás vezetéket rendes rézeres vezetékre, mondjuk olyanra, ami a vinyók adatkábelét képezi. Abban 40 ér van, ide meg csak 30 kell. Meg lehetne oldani, ha az LCD-re lehetne forrasztani …

Utolsó üzenetként még visszarakom és leszorítom az immár ragasztás nélkül maradt előlapot, visszacsavarozom a hátlapot és elteszem emlékül a szebb napokra.

EL-506P élt 10 évet, béke az emlékére.

Reklámok

~ Szerző: helikon7 - 2011 április 18.

2 hozzászólás to “EL-506P Scientific Calculator”

  1. Thank you for another informative web site. Where else could I get that kind of info written in such an ideal way? I’ve a project that I am just now working on, and I have been on the look out for such info.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: