Vaku – Flash

Hogy ne kezdjem nagyon messziről a történetet, csak annyit árulok el a most bemutatott szerkezet előéletéről, hogy egy nagyon jól menő cég ügyvezetőjét palizta be vele egy gátlástalan házaló. Aki, mint minden jóval felszerelt, a legmodernebb digitális fényképezőgép tartozékát adta el az illetőnek borsos áron. A digitális fényképezőgép filmmel működött és természetesen tükörreflexes is volt, mivel a gép tetején levő aprócska „képernyőre” egy tükör reflektálta a képet, persze nem az objektív képét, hanem a géptest homloklapján levő lencse által összegyűjtöttet. A házaló ezt a lencsét a fénymérő szenzorának nevezte. No, de nem is ez a lényeg. Az egész kacatban egyedül a vaku ért valamit, persze nem fotózási céllal, hanem mint a gyereknek való játékszer, amivel este a macskákat szórakoztathatja.
Így maradt ez nálam és szerzett nemcsak a fiamnak, de az asszonynak is emlékezetes pillanatokat. Aztán csak egyszerre kiment a divatból.

Mint látható „elsőre” semmi szokatlan nincs benne. A segítőkész táblázat azt az illúziót kelti, mintha valóban köze lenne a fényképezéshez.

A „hátulja” pedig illendően szűkszavú.

Van neki kis szoknyája is, amit húzogatni lehet. Előbb csak 50 fokos.

Majd 70 fokos.

És végül 135 fokos. Persze azt gondolhatná az ember, hogy talán ekkora szögben szórja a fényt a kihúzás függvényében. Ez igaz is lehetne, csakhogy fordítva. Azaz, minél rövidebb a kihúzat, annál nagyobb a szórás és nem fordítva.

Ha az ember tovább emeli a szoknyácskát, akkor bizony leesik a leányzóról a bugyi.

És kivillan a villantója.

De mivel csak képletes a villantás, ezért egy kicsit el kell mélyedjünk ennek a vakunak a lelkivilágában. Mint ebből a képből is kiderül a rozsda szereti a vasat. Így hát ebben az irányban kell tovább haladnunk.

Kis műanyag lapocska mögött két pici csavar bújik meg.

Persze, ha van az egyik oldalon, akkor van a másikon is.

Így eltávolítható az a tokmányszerű valami, ami egykoron a fényképezőgéphez rögzítette. Nem a gép tetejére, amint az általában lenni szokott, hanem egy 20-30cm-es karra, amit ide-oda forgatni, tekergetni lehetett, úgy mint a 30-as, 40-es években a magnéziumos villantók esetében. Ennek persze a lélektani hatáson kívül semmi értelme nem volt, sőt nagyon csúnya árnyékokat is képes volt csinálni adott esetben. A fényképezőgép vakupapucsába a kábel végén levő csatlakozót kellett bekötni. De hogy miért ide-oda rángatózó telefonzsinórral … ?

Már csak két kis csavar választ el a végső leleplezéstől.

Lám! Nem nagy varázslat.

Elrohadt rugók.

Rozsdás akkufedő.

Csak ennyi az egész.

Az elektronika oly egyszerű, mint a faék.

Egy miniatűr trafó.

Amit önrezgő módban egy tranzisztor hajt meg.

És egy kevéske drót, ami a villanócsőhöz viszi a delejt.

Az egész lelke pedig ez a kondi, ami alkalmanként kisül.

De essek neki a piszkos munkának. A rozsda már a műanyag vázba is beleette magát, az egyszerű vakarástól nem hajlandó távozni. Ezért beáztatom, aztán meglátjuk mi lesz.

Ám sokkal szomorúbb a telepház rugózatának ábrázata. Ezt vakarhatom, smirglizhetem, kontakt-sprayzhetem nem lesz tőle se jobb, se szebb.

De minap kapott szét a fiam egy kisrádiót, amit előtte egy évre elásott a kertben, hogy a korrózió termékeny hatását megfigyelje rajta. Meg kell hagyni, hogy szinte semmi nyoma az elmúlt nyárnak, ősznek, télnek, tavasznak… Gondoltam, ha már másra nem jó ez a szerkezet, az elemtartó rugózat még jó lesz valamire.

És bár itt már nyoma van az időnek, azért még mindig sokkal jobb állapotban van, mint a vaku rugózata.

Ez kell nekem, Ezt egy kicsit meg kell faragnom.

A régihez képes egészen délceg, még ha kicsit más is az íve, de megfelelő lesz.

És már csak az előbb látottakat kellett ismét végig csinálnom, természetesem fordított sorrendben, hogy az a kis piros ledecske ismét pislákoljon és ismét villanjon a vaku.

Reklámok

~ Szerző: helikon7 - 2011 június 25.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: