Hatos elosztó

Néhány hónapja is annak, hogy elígérkeztem egy konyhai elosztóval valakinek. Először csak egy egyszerű boltban kapható elosztóra gondoltam, amit ugye csak egyszerűen megvásárol az ember, hazaviszi, majd boldogan használja. Csakhogy az élet nem ilyen egyszerű. Mert, ugyan miért is vannak az üzletek tele mindenféle kínai vacakkal, ha nem azért, hogy a magamféléket bosszantson és munkát adjon nekik. Egy ilyet megvásárolva az ember sosem lehet abban biztos, hogy nem egy időzített bombát visz a lakásába, ami a legváratlanabb pillanatokban okozhat igen kellemetlen meglepetéseket. Ezért inkább vagyok annak a pártján, hogy ha kell valami az embernek, akkor azt készítse el maga. Ha tudja! De miért ne tudná? Mert mi is kell hozzá?

Kell egy elosztófej.

Jelen esetben egy Legrand-ék által gyártott hatos elosztó. Ez nem akar a reklám helye lenni, de azért én leírom, hogy a Legrand termékeivel már évek óta igen elégedett vagyok.

Aztán kell egy kis drót is hozzá. Ha hosszabbító, akkor több, ha csak egy egyszerű elosztó, amit még az ember kényelmesen ide-oda el tud helyezni, akkor kevesebb. Én egy számítógép tápkábelt szemeltem ki a célra, egyrészt mert ingyért van, másrészt így még a hálózati csatlakozó villájával sem kell bajlódni.

Tehát fogom az elosztófejet és szétbontom.

Egy kínai vacakkal ezt nem lehet megcsinálni. Talán azért, mert igencsak szégyenlősek a kínaiak és nem akarják, hogy bárki is meglássa a szerkezetben rejlő silány anyagokat és munkát.

Bár Legrand-éknál sem aprózták el a dolgot, de itt legalább minden az, aminek lennie kell.

A csavarok a megkívánt áram és mechanikai terheléshez lettek méretezve és a kábelszorító is tudja, hogy mi a dolga.

Minden remekül szerelhető és tartós.

Már csak a kábelt kell megvagdosnom és előkészítenem.

Szinte egyetlen mozdulattal lecsípem a kábel végét és leblankolom a belső ereket. Na persze ez nem igaz, de jól hangzik

Balról jobbra haladva: a zöld-sárga a földelő, kék és a barna az áramvezető erek. Ezt szerencsére mindenhol a világban így használják és így készítik.

Hipp-hopp és a három vezeték beugrik a csavarok alá, már csak meg kell őket szorítani.

Valahogy így, majd pedig a kábeltartót is rögzíteni lehet.

Már majdnem kész…

És igen, vihetem a jövendő gazdájának.
Noha Legrand-ék 16A-re méretezték az elosztót, az általam beszerelt vezeték csupán 10A-is terhelhető, de ez bőven elég a hétköznapi konyhai használat során. Azért a tulaj figyelmét felhívom arra, hogy lehetőleg egyszerre ne használja a mikrót, a kenyérpirítót és a vasalót, mert az nem tesz jót a pénztárcájának sem. Másrészről pedig a falban levő vezetékek sem az örömtől olvadoznának ekkora terhelésnél, és ezért inkább legyen szem előtt a „leggyengébb láncszem” mintsem alattomban készüljön a meglepi.

Reklámok

~ Szerző: helikon7 - 2011 szeptember 21.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: