Tápventilátor csere

A számítástechnika nem attól nevezetes, hogy az erőforrásokat, legyen azok akár gépi (hardveres), akár programozott (szoftveres) jellegűek, túlzottan hatékonyan használná fel. És ez fokozottan igaz a gépi „amortizációra”, amikor az üzleti megfontolások alapján előírt morális elévülés után az eszközöket azok műszaki állapotától függetlenül leselejtezik. Persze ez alól is vannak kivételek mindkét irányból nézve. Sok esetben az eszközök javítása kevésbé „rentábilis”, mint azok pótlása új felszerelésekkel, vagy éppen ellenkezőleg, addig van használatban az adott készülék, míg áram kering benne. Ez utóbbira mutatok be most egy példát.

Egy teljesen szokványos „kommersz” tápról van szó, amit egyik nagykereskedő cég gyártatott le valamilyen távol-keleti dzsunka gyártósoron. Legjobb tudomásom szerint ez a cég, a vadkereskedelemre jellemző módon, már nem is létezik.

Mint az a címkéből is kiderül ez a táp 2008 május havában látta meg a napvilágot, még monszun időszaka előtt.

Egyrészt anyagtakarékosság, másrészt a hatékonyság vezetett a hűtőbordák alakjának megformálásához, ami a doboz belsejét uralja.

A négyévi működéshez képest meglehetősen kevés por lepi az alkatrészeket. Ezt, talán nem nagy túlzással, egészséges pornak is nevezhetjük, hiszen csak ott képes megjelenni, ahol nem sok javítanivaló van az évek során.

Szintén a költségkímélés rovására írható a hálózati zavarszűrő tekercs és kondenzátorok hiánya.

A dzsunka-technológia ellenére az alkatrészek katonás sorokban állnak, semmi szava sem lehet az embernek. A port csak azért nem takarítom le az alkatrészekről és nem derítek fényt az IC-k mibenlétére, mert ez alkalommal a tápventilátor cseréjén kívül semmilyen javításra nincs szükség és nem szeretek csupán részlegesen megtakarítani valamit, másrészről pedig ez a pormennyiség jelzés lesz valamikor, egy esetleges komolyabb javítás során, hogy milyen beavatkozás történt a múltban.

Most csak az a kis fehér csatlakozó érdekel a kép jobb-alsó sarkában, ami egyáltalán nem jellemző az olcsó tápok többségére. Szokás szerint, ezekben a ventilátor közvetlenül a nyákba van forrasztva és csak a teljes lap kiszerelésével cserélhető. Itt azonban a kötegelő elvágása után szinte egyetlen mozdulattal kiszerelhető a kopott ventilátor.

A régi és az új.

Mint látszik az új darab vékonyabb, mint elődje. Persze ez csak annak a következménye, hogy nem kaptam közönséges ventilátort emberi áron.

Másik eltérés a csatlakozókban rejlik. A régiben nem volt Hall-érzékelős fordulatszámmérő, ezért csak a piros-fekete tápvezetékekre volt szükség. Az újban a harmadik sárga szál viszi az alaplap felé a fordulatszámot jelző impulzusokat. Mivel a tápban nincs ilyen visszajelzésre lehetőség, ezért ez a vezeték feleslegessé válik.

A régi és az új.

A csatlakozók nagyon egyszerűen bonthatók egy vékony csavarhúzó segítségével. A műanyag testben található kis résekben hozzáférhető, az érintkezők hátoldalán kiálló kis bajszokat kell óvatosan visszanyomni.

Ez egy nagyon egyszerű és logikus megoldás.

Viszont nem szabad megfeledkezni, hogy kiszerelés során a bajuszka belesimul az érintkező síkjába, így ezt összeszerelés előtt ismét kissé ki kell hajtani, hogy biztosan beleakadjon a műanyag tok belsejébe.

A régi csatlakozó is ugyanígy bontható.

Az esetleges utólagos fejtörést megelőzendő érdemes az érintkezőket egyenként cserélni.

Már csak a felesleges harmadik vezetékkel kell valamit kezdeni.

Ezt egyszerűen le is lehetne csípni, viszont szintén csak előrelátásból jobb azt meghagyni, figyelmet fordítva a biztonságos szigetelésnek. Mivel a táp belsejében egészen komoly feszültségekkel találkozhat egy elkóricáló vezeték, aminek komoly következményei lehetnek a számítógép egészségégre tekintettel, ezért indokolt az elővigyázatosság,

Ezután már csak a vezeték hosszát kell elrejteni.

Csak most veszem észre, hogy az új ventilátorra, talán a kicsiny vastagság miatt nem tüntették fel a kelepce forgásirányát és ezzel együtt a légáramlat irányát sem.

A régin ez így nézett ki.

Mivel ránézésre egy motorról, vagy egy ventilátorról ismeretlen bekötés esetén nem lehet megállapítani, hogy az milyen irányban fog elindulni, ezért a régi és új kelepcék szárnyállásának összehasonlításával próbálom megállapítani, hogy merre is fog megindulni bekapcsoláskor a légáramlat. A kívánatos az lenne, ha a dobozból kiszívná a benti meleg levegőt.

Vélhetően a megfelelő oldalával kifelé beszerelve a ventilátort látható, hogy annak keskenysége miatt meglehetősen bő hely marad mögötte. Ez jelentősen nem befolyásolja a működést.

Már csak a csatlakozót kell helyére illeszteni és jöhet a kipróbálás.

De nem most!

Most egy nagy kérdésre keressük meg a választ. Mire jó egy üres CD-s doboz? No, persze nem ez a nagy kérdés.

Az üres CD-s dobozba természetesen olajat töltünk, ami segíteni fog a nagy kérdés megválaszolásában, ami így szól: Mi lesz a kiszerelt, zörgő, szoruló ventilátorral?

Természetesen az, ami 3PO-val is történt. Megy az olajfürdőbe.

Sok ideig bontottam, takarítottam, zsíroztam a kopott ventilátorokat, viszont az állag javulása sosem volt arányban az elvárásokkal.

Amióta azonban az egyszerű olajfürdőt használom hozzájuk, a sok macerálás helyet, egy 10-15 perces kezelés szinte csodákat művel.

Az olaj fellazítja a lerakódásokat és kihordja azokat, ugyanakkor megfelelően keni a legeldugottabb részeket is.

Tapasztalataim szerint a kapcsolószekrényekben használatos ún. transzmissziós olaj a legmegfelelőbb. Ez megfelelően sűrű ahhoz, hogy a fürdő után kellő mennyiség megmaradjon a kenést igénylő felületeken, miközben a felesleg könnyen eltávolítható,

Az olajfürdő után a visszamaradó olajból a tiszta részt dekantálással választom el a kihordott szennyeződésektől. Hogy minél kevesebb legyen ez utóbbi, ajánlatos a fürdő előtt megtisztítani a portól és egyéb szennyeződésektől a ventilátor hozzáférhető részeit. Majd a fürdő után letakarva a kelepcét egy néhány perces járatással a felesleges olaj is kicsapódik a legeldugottabb részekről is. Ezután egy tiszta ronggyal szárazra törlöm ahol elérhető.

És kész, talán még új korában sem volt ennyire csendes és nem fújt ilyen intenzíven.

Reklámok

~ Szerző: helikon7 - 2012 március 31.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: