Mastech M92A

Valamikor az ezredforduló táján egy szerencsés véletlen folytán vettem meg ez a multimétert. Már akkor sem volt csúcsmodell, viszont az akkori és még a mostani hétköznapi igényeimet megfelelően kielégítette.

Mostanában viszont egyre többet vacakolt a V/Ω mérőhüvelyen, mintha korrodált volna a hüvely belseje és a mérőzsinór nem megfelelően érintkezne odabent. Így viszont használni nem igazán lehet, ezért esedékessé vált a javítás. Bár ezt megelőzőleg próbáltam kontaktsprével javítani a helyzeten, de semmi eredményt nem hozott.

A műszert négy csavar tartja össze, amiket nem csak a javítás során kell bontani, hanem az elemcsere alkalmából is. Talán nem lett volna nagy ördöngösség és az árat sem nyomta volna az egekbe egy normális elemtartó kialakítása, bár amennyire emlékszem talán évente-kétévente kell benne elemet cserélnem. Azt is inkább az elem önkisülése miatt.

A szerkezete nem túlzottan bonyolult, valahol fél úton áll az egycsippes „all-in-one” szerkezetek és a diszkrét integrált-áramkörös készülékek között. Mindenesetre az embert bizalommal tölti el, hogy nem néhány SMD-vel áll szemben és alkalom adtán, ha erre szükség lenne, még ezt-azt javítani is lehetne ezen az áramkörön.

A kijelző körül négy nagyobb, a forgótárcsa körül négy kisebb csavar bontásával az áramköri lap kiemelhető a készülék házából. Talán elsőre semmi gyanúsat nem vesz észre az ember, de a gyakorlott szem számára feltűnik néhány furcsa dolog. A lefelé fordított ház jobb oldali mérőhüvelye feltűnően csillog a többi nyíláshoz képest, a nyomtatott áramkörről pedig hiányzik a baloldali mérőhüvely. E két dolog csak egyet jelenthet, a mérőhüvely beragadt a műanyag házba. Ez viszont képtelenség, hiszen a fém hüvelyek maguktól kicsúsznak a piros és fekete műanyag tokmányokból.
Itt valami nincs rendjén.

Megfordítom a ház előlapját, hogy kivegyem a kis tokmányokat, mikor az egyikből kiesik egy fém hüvely is. Ez bizony nem jól van így.

Persze nem csak a hüvelyek esnek ki. Kipotyog a tárcsa is és a tárcsát szakaszoló két picinke golyócska is, amiket sebtében vissza is rakok a helyükre. Ezekkel jó lesz vigyázni, mert nagyon szükevény a természetük.

Csak egy pillanatra állok meg egy kép erejéig a skálakapcsoló csillogó aranyozott állórészénél. Szépen meg van ez csinálva. Nem hiába működik immár tíznél is több esztendeje.

De térjünk vissza a problémára, amiért az egész szerkezetet kibontottuk. Ezzel a hüvellyel van nekem bajom. Most már világos, hogy miért volt kontakthibás. A forrasztás eleresztette a hüvelyt.

Ahogy nézem, nem csak a V/Ω hüvelyen van gond, A közös GND sem néz ki jobban.

A mA-es hüvely egy biztosíték alatt bújik meg, ezt is érdemes lesz közelebbről szemügyre venni.

A 10A-es hüvely pedig egy az egyben kiesett, mikor kiemeltem az áramköri lapot.

Ő a szökevény.

A V/Ω-es hüvelyt sem tartotta már sok a helyén, két újjal kis lötyögtetés után finoman kiemelhető a forrasztásból.

No, akkor ehhez nem sok tudomány kell, egyszerűen csak vissza kell forrasztani a helyükre. Elébb a V/Ω-est.

Majd a GND-t.

A mA-est is megerősítem.

És végül a 10A-es hüvelyt is visszaforrasztom. Ennyi volt az egész! Már csak össze kell rakni.

A tárcsa már a helyén van, már csak a nyákot kell ráfordítani.

Felhúzom a színes tokmányokat a megfelelő helyre, mikor rájövök, hogy ezt így nem lehet nem lehet befordítani a készülékházba, hiszen ezek a csövecskék azonnal lecsúsznak a helyükről.

Inkább berakom őket a házba és így fordítom rájuk a nyomtatott-áramkori lapot. Kicsit ügyeskedni kell, de simán bemegy minden a helyére.

Mivel részben mechanikus szerkezetről van szó ezért figyelni kell, hogy a tárcsa körüli csavarokat keresztbe húzzam meg. Kis lépésekkel, folyamatosan szorítom őket, hogy semmit el ne deformáljak.

Az elem visszahelyezése és a hátlap felcsavarozása után találomra egy próbamérést végzek. Ez rendben van, ismét ragyogóan működik a műszer.

Reklámok

~ Szerző: helikon7 - 2012 április 14.

Egy hozzászólás to “Mastech M92A”

  1. Én is szétszedtem a 17 éves M92A multiméteremet, mert 20A állásban már hülyeségeket mért. A sönt finom újra forrasztása, a belső részek tisztításának köszönhetően szerintem már kibírja az életem végéig 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: