Grundig Ocean Boy 340

A dolog úgy kezdődött, hogy egy ideje rádiókat gyűjtök. Persze nem megszállottan, hanem csak finoman, egyesével. Néha, ha úgy hozza kimegyek az ócskapiacra, ahol egy-két órát csámborogok a régiségek és egyéb műszaki ketyerék között, elbeszélgetek az eladókkal – főleg, ha azok tudják is, hogy éppen mi az amit árulnak. Aztán vagy megveszek valamit, vagy nem.

Utóbb is egy hozzáértő illetővel cseréltünk eszmét a letűnt korok technikai vívmányairól, mikor néhány kazettásmagnó között szóbakerült ez a kisrádió is, ami ugyan kifogástalan állapotban van, csak éppen nem szól. Bár, mint mondta az eladó, rak bele elemeket és kipróbálhatjuk, de nem biztos, hogy menni fog. Mondtam, hogy az nem baj, elég ha valamilyen életjelet ad, azt a többit meglátjuk. Hát recsegni nem recsegett csak néha koppant egyet, meg itt-ott pillanatokra mintha hangja is lett volna, de az egész nem volt több mutatós papírnehezéknél. De, mivel az eladó nem tartotta sokra a dolgot, ezért a kisrádió a zsebembe vándorolt.

Csak idehaza derült ki, hogy nem is lehet bekapcsolni a készüléket, viszont hangja az van. Furcsa ugye?

Ez azért van, mert a programozott elektronika ilyen csodákra is képes. Az ON/OFF kapcsoló, amivel be kellene kapcsolni a kisrádiót teljes mértékben élettelen. Azért nem mondom, hogy simán kontakt hibás, mert a cikk végére kiderül, hogy más furcsaságot is rejt ez a szerkezet.
Szóval a rádiót úgy lehet megszólaltatni, ha a SLEEP gombot megnyomja az ember. Ekkor valamiképpen a bekapcsoló gombot megkerülve felélednek az áramkörök és minden megfelelően kezd el működni. Továbbá az időzített bekacsolás is működik, ami feleletet ad a SLEEP működésére is. Ugyanis az időzített bekapcsolás során az ON/OFF-tól függetlenül kell megszólaljon a rádió. Tehát az ON/OFF nem egy egyszerű kapcsoló, ami bekapcsolja, vagy megszakítja az tápfeszültséget. Sokkal inkább egy logikai jelet küld egy kapura, ami így megnyit illetve lezár.
No de elég a sok szövegből, megígértem magamnak, hogy amint időm lesz utána járok, hogy miért is nem lehet az ON/OFF-fal bekapcsolni a rádiót. Nézzük, hogy mit is derítettem ki.

A házon szemmel láthatóak az elmúlt másfél évtized nyomai, bár sokkal szerencsésebb volt némely hasonkorú társánál.

Annyit elárul ez a címke, hogy a Grundig portugáliai gyárában készült. A gyártási éve, az interneten fellelhető adatok szerint, 1994-1997 táján lehetett.

Szerencsés volt ez a fickó, hiszen még az elemtartó fedele is megvan és még benne van az elemek kiemelését megkönnyítő szalagocska is.

És a csaknem húsz esztendő dacára, igen kevés korrózió látható az érintkezőkön.

A készülékházon kis nyilacskák jelölik azokat a csavarokat, amelyeket el kell távolítani a szétnyitáshoz.

Igen, három csavar és egy kis pöccentés után feltárul a rádió belseje.

Előtérben a programozó/kijelző panel látható. Sok okosságot nem tudok hozzáfűzni. Rendezett, logikus felépítésű.

Engem viszont inkább ez a kapcsoló érdekel. Ha rámérek műszerrel az OFF állásban vezet a megfelelő ág, ám ON állásban szakadást jelez. Ezt célszerű lenne cserélni, mivel a kontakttisztítóval sem lehet jobb belátásra bírni. Sajnos ilyen méretű kapcsolóm nincs idehaza és igazából utána járni sincs kedvem.

De mi lenne, ha kicserélném az LOCK kapcsolóval, ami ugyanolyan mint ez és azt jobb esetben könnyebben lehet nélkülözni.

Eltávolítom ezt a kis illesztő elemet, ami az előlapon található gombocskához csatolja a kapcsolót.

És nekilátok kiszerelni a panelt. Csakhogy…

Nem elég eltávolítani a programozó panelt rögzítő négy csavart és kiforrasztani az árnyékolást összekötő vezetéket, további nehézségek is vannak, ugyanis…

A panel hátoldala árnyékolva van egy szépen tükröződő lemezzel.

Maga a rádió az itt van. Ennek a tükörképe (is) volt látható az előző képen. Most ezt az árnyékolást kellene leszerelnem ahhoz, hogy a kapcsolót ki tudjam forrasztani. Hogy ezt nem teszem meg arra pontosan hét okom van. Ezeket sorolom fel következő képeken.Nagyon egyszerű és gyors ilyen módon rögzíteni, illetve leszedni egy árnyékoló lapot, csakhogy ennek ára van. Ez a korlátozott ismételhetőség. Hogy adott esetben mekkora ez a korlát, az függ az anyag típusától, illetve fáradásától. Nem egyszer esett már meg velem, hogy az így lebontott árnyékolást már csak körülményes forrasztásokkal tudtam ismét rögzíteni. Ezért, mivel a rádió használhatóságát nem korlátozza döntően az ON/OFF kapcsoló állapota, az árnyékoló lapot a helyén hagyom a kapcsolóval egyetemben. Még egy próbát teszek a kontakttisztítóval, de mivel az eredmény nem változik ezért „változatlanul” összeszerelem a készüléket.

Úgy látszik nem rontottam el semmit, az óra jár, bár még nincs beállítva.

És most dobj egy hátast! Az ON/OFF kapcsoló bekapcsolja a rádiót! Hogy hogyan? Talán, de csak talán, mivel nincs kapcsolási rajzom az áramkörhöz, feltételezem, hogy az ON/OFF csupán egyik ágát használja az elektronika. Magyarán, ha az OFF rész zárt, akkor hallgat a rádió, ha nyitott, akkor pedig megszólal. Logikailag elképzelhető és működőképes.
Eddig az történhetett, hogy a piszok zárva tartotta az OFF részt és hiába nyitott a kapcsoló, a kontakt két pólusa közzé szorult kosz a maga néhány kiloohmjával zárva tartotta azt és az elektronika nem lépett működésbe.

Van egy remek rádióm!

Reklámok

~ Szerző: helikon7 - 2012 július 7.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: