Ajándékaim – Offering

Szándékaim szerint az elkövetkezőkben szeretném megosztani látogatóimmal az emberi elme néhány nagyszerű alkotását, melyek nagymértékben hozzájárultak a környező világ megismeréséhez és megértéséhez. A meglehetősen vegyes összeállítás megpróbál képet adni a már meglévő ismereteinkről és egyúttal utat mutat a jövő még megoldatlan kihívásai felé is, amelyekre pontos választ ugyan nem, de lehetséges megoldást felkínálva azokra. A megszerkesztet dokumentumokat a legnépszerűbb pdf formátumban készítettem el A4-es lapméretre beállítva – tükrözve azokat, hogy a lapok mindkét oldalára nyomtathatóak legyenek -, így céljaim szerint lehetőséget ad azok közvetlen kinyomtatására és bekötésére is. Az itt jelenlevő formában máshol meg nem található írások, lévén saját szerkesztések, tartalmazhatnak hibákat, ezért kérem az olvasót, hogy ezen körülmény figyelembevételével jelezzen vissza, ha bármiféle – akár nyelvtani, akár tartalmi – pontatlanságot talál bennük, az utólagos javítás érdekében…

___________________________________________________________________________________________________

1. Kezdetnek az oly sokak által „ismert”, de igazából meg nem értett, vagy jobbára félre értett relativitás-elmélet kerül bemutatásra, a lehető legeredetibb tolmácsolásban, ahogy azt maga Albert Einstein teszi. A mű egy régi könyv digitalizált példányának újra szerkesztése, melyben a tartalmi helyességen túl igyekeztem megőrizni a formai jegyeket is, jó pár fáradságos – de ugyanakkor élvezetes órát is – eltöltve ezzel a számítógép monitora előtt.

 

Albert Einstein – Speciális és általános relativitás

___________________________________________________________________________________________________

2. Talán sokan tapasztalják a mai „modern” világunk jó néhány kellemetlen visszásságát, aminek okai és megnyilvánulásai nem is tudatosulnak legtöbbünkben, csupán egy kellemetlen, bosszantó hangulattal árasztják el mindennapjainkat. A második írás ezzel a jelenséggel foglalkozik, sok érdekes részletet felvonultatva tapint az emberi civilizációt fenyegető veszélyekre, melyek már nem csak utódaink, de a saját életünket is döntően meghatározzák. Végh László írása, a vészteljes jelenképen túl felcsillantja a reményt is, és fellebbenti a névtelenség fátylát az emberi butaság és kapzsiság világot meghatározó jellegéről, néven nevezve a bűnösöket…

Végh László – Fenntartható fejlődés

___________________________________________________________________________________________________

3. A legősibb idők óta foglalkoztatja az embert a világ eredetének és szerkezetének kérdése. A világot, a maga bonyolultságában, megérteni szinte lehetetlen volt nagyon hosszú ideig, így folyamatosan láttak napvilágot mindenféle misztikus elképzelések, amelyek nem hogy a szerkezet és az eredet lényegét megmagyarázni nem tudták, de még a látható és tapasztalható világ képét is eltorzították, benépesítve azt a képzelet különféle szüleményeivel.
Az utóbbi két évszázad tudományos eredményeit felhasználva Martin Rees egy remekbeszabott összefoglalót nyújt át számunkra, melyben a világ bonyolultságát csupán hat, nagyon pontosan és logikusan behatárolható, számjegyre redukálva értelmezi. Csupán hat számjegyből megteremtve, meghatározva a világot, a világegyetemet, az univerzumot… sőt magát a multiverzumot is… ! Csak hat szám, mely meghatározza „Az Élet, a Mindenség Meg Minden” eredetét, működését, milyenségét, és jövőjét…

Martin Rees – Csak hat szám

_______________________________________________________________________________________________

4. A világegyetem, melyben élünk, éppúgy változik, mint róla alkotott fogalmaink. Őseink elképzelése szerint a világmindenség kicsi, állandó és középpontja a Föld. A huszadik század közepére ráébredtünk, hogy egy táguló világegyetemben sodródunk, amely oly nagy, hogy a pereméről jövő fény több mint kétszer annyi idő alatt éri el távcsöveinket, mint amennyi a Föld életkora. Ha a jövőbe nézünk, egy olyan kozmológiát látunk körvonalazódni, amelyben világegyetemünk még nagyobbnak látszik, és csupán egyike a számos egymástól független világegyetemnek.

Timothy Ferris – A világmindenség

_______________________________________________________________________________________________

És ha hasznosnak, esetleg szórakoztatónak is találtad az olvasást, akkor egy “köszönöm” erejéig hagyd itt látogatásod emlékét.

Reklámok

5 hozzászólás to “Ajándékaim – Offering”

 1. Isten áldjon

  köszönöm

  vigesz

 2. Nagyon szívesen János, használd egészséggel.

 3. Szia!

  Előre is köszönöm a könyveket. Főleg a relativitásról szólót. Ha időm engedi ennek megértésének fogom szentelni azt.
  Írod, hogy jelezzük, ha valami “hibát” találunk. Első blikkre azt vettem észre, hogy nincs oldalszámozás*. Ha a kinyomtatás, fűzés profi módot történik, akkor erre nincs is szükség.

  *Timothy Ferris – A világmindenség-nél van. 🙂

  És most nézelődök tovább, az oldaladon.
  Minden jót!
  I.

  • Üdvözöllek és kívánok jó olvasást!
   Az oldalszámozással kapcsolatban igazad van, ám annyira alkalomszerűen szerkesztettem meg a különböző könyveket, hogy azoknak nem lett egységes formátuma bármennyire is törekedtem erre. Egyrészről arra gondoltam, hogy tartalomjegyzék híján értelmetlen az oldalak számozásával foglalkoznom, amúgy sem használja azt semmire az ember. Másrészről pedig éppen azzal kísérletezem, hogy a papír alapú formát mellőzem és a könyvek elektronikus megjelenítőkön kényelmesen olvasható legyen. Példa erre a Tamási novellák rendhagyó háttérszíne és oldalmérete.
   Hogy mit hoz a jövő az még kérdés, ha van valami ötleted ezzel kapcsolatban, írd meg nyugodtan. Egy biztos, továbbra is pdf formátumba szerkesztek, sem epub, sem mobi alakban nem lehet értelesen „fogalmazni”, esetleg a djvu jöhetne még szóba, ha kissé elterjedtebb lenne.

   🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: